Josep Fontana: la Història com a consciència crítica

Aquestes ratlles que segueixen volen retre homenatge al gran historiador català, i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana Lázaro (1931-2018). La seva mort, el passat dia 28 d’agost, ens ha deixat una mica òrfenes a totes aquelles persones que estem o hem estat relacionades amb la historiografia, ja sigui com a historiadores, profesores amants de la Història. Josep Fontana ha estat el nostre referent durant molts anys i ho continuarà sent.

Josep Fontana Lázaro. Foto: Jordi Borràs
Josep Fontana Lázaro. Foto: Jordi Borràs

Continua llegint «Josep Fontana: la Història com a consciència crítica»

Les Jornades Europees de Patrimoni del 2018 a Santa Perpètua de Mogoda

El proper mes d’octubre d’aquest 2018 se celebraran arreu d’Europa les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni monumental del seu territori. A Catalunya les Jornades d’enguany s’esdevindran els dies 12, 13 i 14 d’octubre. A tot el país els nostres variats i rics espais monumentals obriran les seves portes, gratuïtament, per divulgar la seva existència (palaus, castells, monestirs, jaciments arqueològics, etc.) i, alhora, convidar tothom a implicar-se en la seva valoració i salvaguarda.

Continua llegint «Les Jornades Europees de Patrimoni del 2018 a Santa Perpètua de Mogoda»

El CREM a Ràdio Santa Perpètua

107.0 FM
www.radio.staperpetua.org

El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) té un dels seus punts forts en la divulgació de la història local. Un dels espais on treu el cap (la veu, en aquests cas) és la ràdio municipal. La temporada 2016-2017 va ser la primera en emetre una secció d’història local dins del programa matinal Fem matí que dirigeix i presenta Andrés Aracil. Són dues vegades al més, dijous a setmanes alternes, que tenim ocasió de parlar de la història local, la Història al detall, dissertant al llarg de 15-20 minuts sobre el nostre patrimoni arquitectònic, els perpetuencs més destacats de la història o els seus passatges més curiosos.

Ernesto Vilàs (esquerra) i Andrés Aracil (dreta) en un moment de l'emissió de la secció Història al detall al programa Fem Matí de Ràdio Santa Perpètua. Foto EVG 2018
Ernesto Vilàs (esquerra) i Andrés Aracil (dreta) en un moment de l’emissió de la secció Història al detall al programa Fem Matí de Ràdio Santa Perpètua. Foto EVG 2018

Continua llegint «El CREM a Ràdio Santa Perpètua»

L’Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda estrena nova pàgina web

El passat 8 de juny l’Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda va estrenar una nova eina de treball coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, diada impulsada pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) des de l’any 2008. L’eina en qüestió és una nova pàgina web de l’arxiu, l’objectiu de la qual no és altre que afavorir la difusió del patrimoni documental local i la participació ciutadana.

Albert Ortiz, tinent d'alcalde, i Karen Munté, cap del Servei d’Arxiu, presentant el nou web de l’Arxiu Municipal. Foto: Rafael Martín (CREM)
Albert Ortiz, tinent d’alcalde, i Karen Munté, cap del Servei d’Arxiu, presentant el nou web de l’Arxiu Municipal. Foto: Rafael Martín (CREM)

Continua llegint «L’Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda estrena nova pàgina web»

Memòria de la República

Commemoració del 87è aniversari de la II República

Avui 14 d’abril, celebrem el 87è aniversari de la proclamació de la II República, de la qual ens sentim hereus pels ideals polítics i els valors cívics en què es fonamentava. Ideals i valors, inspirats en la Revolució Francesa i que a Catalunya arrelaren a partir de mitjan segle XIX, com recorda el preàmbul de la llei del Memorial Democràtic: “El catalanisme, les lluites obreres, els corrents liberals i el moviment republicà i federal, diu el preàmbul, foren el germen de la cultura democràtica i de la lluita per les llibertats a Catalunya. La primera i la segona repúbliques, marquen els moments culminants d’aquesta lluita i són els antecedents immediats del marc democràtic actual”.

El CREM va col·laborar amb la lectura d’un manifest en l’acte organitzat per l’Ajuntament en la commemoració de la II República. D’esquerra a dreta: Rafael Martín (CREM), Isabel Garcia (alcaldessa), Angelina Marcè i Marçal Solà (regidor de Cultura). Foto: L’Informatiu Municipal
El CREM va col·laborar amb la lectura d’un manifest en l’acte organitzat per l’Ajuntament en la commemoració de la II República. D’esquerra a dreta: Rafael Martín (CREM), Isabel Garcia (alcaldessa), Angelina Marcè i Marçal Solà (regidor de Cultura). Foto: L’Informatiu Municipal

Continua llegint «Memòria de la República»

El Crem se suma a la crida feta pel president del Parlament per fer front comú en defensa de la democràcia i les llibertats

El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), com a entitat que es dedica a l’estudi de la història local i com a ciutadans compromesos amb els problemes que afecten la nostra societat, se suma a la crida feta pel president del Parlament, instant els partits, sindicats, entitats i organizacions a treballar per articular una resposta unitària en defensa de la democràcia i les llibertats.

El president del Parlament, Roger Torrent, durant el missatge institucional en què fa la crida a crear «un front comú pels drets i llibertats». Imatge: NacióDigital / Adrià Costa
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el missatge institucional en què fa la crida a crear «un front comú pels drets i llibertats». Imatge: NacióDigital / Adrià Costa

Continua llegint «El Crem se suma a la crida feta pel president del Parlament per fer front comú en defensa de la democràcia i les llibertats»

El CREM celebrarà el Dia de La República a l’octubre

El CREM sempre ha defensat que el sistema de govern més just, avançat i democràtic és la República. Els valors cívics en què es fonamenta la societat republicana fan d’aquesta una societat més moderna, lliure, participativa i igualitària. Al contrari de la monarquia que, per més que se la redecori, no deixarà de ser mai una rèmora medieval i un llast democràtic.

Plaça Sant Jaume, 14 d’abril de 1931. Francesc  Macià, poques hores abans que a Madrid es proclamés la Segona República, proclama la “República Catalana a l’espera que els altres pobles d’Espanya es constitueixin com a  repúbliques per formar la Confederació Ibèrica”
Plaça Sant Jaume, 14 d’abril de 1931. Francesc Macià, poques hores abans que a Madrid es proclamés la Segona República, proclama la “República Catalana a l’espera que els altres pobles d’Espanya es constitueixin com a repúbliques per formar la Confederació Ibèrica”

Continua llegint «El CREM celebrarà el Dia de La República a l’octubre»

En suport i solidaritat amb els presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i vuit consellers

Condemnem els empresonaments i exigim la immediata llibertat

El 16 d’octubre passat, la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, va dictar presó incondicional sense fiança per un presumpte delicte de sedició, a petició de la Fiscalia de l’Estat, contra Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents respectivament d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional de Catalunya, com a “principals promotors i directors de les protestes del 20 i 21 de setembre” durant els registres que efectuà la Guàrdia Civil a la Conselleria d’Economia de la Generalitat.

Continua llegint «En suport i solidaritat amb els presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i vuit consellers»

Segona edició de L’Ordit nº 4

Santiga. Santa Maria l’Antiga. Primera fase de la rehabilitació (2007-2011)

El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), amb motiu de la finalització de les obres de la 1a. fase de rehabilitació del conjunt monumental de Santa Maria l’Antiga, va dedicar L’Ordit núm. 4 a donar a conèixer els aspectes més rellevants de la restauració de l’església de Santiga.

Aquell número de L’Ordit pretenia, doncs, fer un reconeixement a les entitats i persones que des de feia molt de temps havien somniat amb la restauració del que considerem, manifestàvem, “la joia patrimonial més valuosa”, del nostre municipi i per la qual cosa no havien estalviat esforços. Reconeixement que es feia extensible a les administracions que hi havien donat suport econòmic, sense el qual no haurien pas estat possibles les obres.
Continua llegint «Segona edició de L’Ordit nº 4»