L’Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda estrena nova pàgina web

El passat 8 de juny l’Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda va estrenar una nova eina de treball coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, diada impulsada pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) des de l’any 2008. L’eina en qüestió és una nova pàgina web de l’arxiu, l’objectiu de la qual no és altre que afavorir la difusió del patrimoni documental local i la participació ciutadana.

Albert Ortiz, tinent d'alcalde, i Karen Munté, cap del Servei d’Arxiu, presentant el nou web de l’Arxiu Municipal. Foto: Rafael Martín (CREM)
Albert Ortiz, tinent d’alcalde, i Karen Munté, cap del Servei d’Arxiu, presentant el nou web de l’Arxiu Municipal. Foto: Rafael Martín (CREM)

Malgrat la crema de l’arxiu històric durant la Guerra Civil, conservat en part a la parròquia de Santa Perpètua, la documentació del passat perpetuenc que conserva l’actual arxiu custodia documents del nostre passat força interessants com són, per exemple, la sèrie sencera dels judicis de pau del nostre Jutjat des de la seva creació als anys trenta del segle XIX o els informes i documents de control que l’agrupació local de Falange va fer durant la postguerra. Alhora, conserva col·leccions d’entitats històriques com la Coral Claveriana Aurora Perpetuense o d’estudiosos locals com Joan Soley, en Sila, i Fermí Vinyals i gestiona l’abundant documentació de tot tipus generada per un Ajuntament amb responsabilitat sobre més de 25.000 habitants.

Des de fa un temps que aquests fons estan en procés de digitalització i el nou web vol ser un aparador des del qual oferir la consulta de tot ell. Karen Munté, cap del Servei d’Arxiu, va descriure acuradament les diverses seccions o entrades de què disposa la nova eina: difusió (exposicions virtuals, galeries retrofotografies i línies temporals), destacats (com actes, cartells i programes), hemeroteca (diverses publicacions com el setmanari catòlic Ressò Perpetuenc, editat durant la Segona República o l’Informatiu local) i actualitat (articles i el document del més). No pot faltar el cercador que ha de facilitar la tasca de l’investigador o el curiós i la secció de participació, on han dipositat els responsables grans esperances. Efectivament, l’equipament vol facilitar la difusió dels fons històrics i la consulta de l’arxiu viu però, la participació ciutadana ha d’ajudar a l’enriquiment del patrimoni comú mitjançant els seus comentaris dels continguts, ajudant a completar la descripció dels documents o aportant fotografies o qualsevol altre document.

Nou web Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda:
http://88.2.41.221:8081/GAdEPortal/ca/inici

Ernest Vilàs Galindo
Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM)
Coordinador de la Secció d’història