Arqueologia i Història

Des de la fundació l’any 2004 del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), la història ha tingut un espai central dins de les nostres activitats. La raó no és altra que el convenciment que conèixer el passat ajuda a entendre el present i construir el futur. Des d’aleshores ens hem concentrat a divulgar el nostre passat partint de la important feina de recerca documental que va fer en Fermí Vinyals i Rovira (1905-1994). Ell va descobrir el document més antic que parlava del nostre poble (datat al 990) i va regirar els principals arxius catalans a la recerca de les fonts documentals de la nostra història, atès que les fonts locals conservades a les esglésies de Santa Perpètua i Santiga van ser cremades durant la Guerra Civil.

Vista panoràmica de Santa Perpètua de Mogoda
Vista panoràmica de Santa Perpètua de Mogoda als anys quaranta del segle XX. Destaquen l’església parroquial amb la seva torre campanar del segle XVII (esquerra), la xemeneia del Vapor Arañó, bressol de la nostra industrialització (al centre) i la taca blanca que correspon a la façana de la masia de can Colomer, del segle XVIII, que recorda els nostres orígens agrícoles i sembla el rostre del passat que ens contempla des de fa segles.

Rere seu van continuar altres investigadors (Esteve Canyameres, Jaume Vilaginés, Jaume Oliver, Joan Ricart, etc.) i, entre tots, varen construir el relat de la història local. El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) va néixer per donar continuïtat i difusió a aquesta tasca. Les jornades que regularment dedica a l’aprofundiment d’alguna qüestió d’àmbit local i la publicació de les conclusions a la revista-llibre L’Ordit són el pal de paller de la feina. A les jornades s’ha parlat de la Transició a Santa Perpètua, de dona i memòria històrica, de l’important patrimoni arqueològic local, dels refugiats de la Guerra Civil, de Santiga i la restauració de la seva església i ens hem aproximat al procés d’industrialització al nostre poble.  Amb motiu del 25è aniversari de l’Escola Municipal de Música i Dansa, ens vam endinsar en el paper que ha jugat i juga la música en una localitat com la nostra.  Les últimes jornades van estar dedicades a la història de la Societat de Carreters Sant Antoni Abat de Santa Perpètua, ja que ha celebrat el seu centenari.

Per la seva part, les visites guiades a la descoberta del patrimoni local, les sortides per a conèixer la història i el patrimoni de Catalunya, les col·laboracions amb altres entitats locals o centres d’estudis parells, ens han permès acostar la nostra història i el nostre patrimoni no solament als perpetuencs i perpetuenques sinó també als municipis veïns. Així, col·laborem amb els Amics de Santiga en la divulgació i difusió de l’espai de Santiga, amb la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), amb la Fundació Bosch i Cardellach (FBC) i el Centre d’estudis Molletans (CEM).

Imatges de Santa Perpètua de Mogoda
Imatges de Santa Perpètua de Mogoda: A dalt esquerra, xemeneia del Vapor Arañó construït el 1857. A dalt dreta, vista frontal de l’església parroquial de Santa Perpètua. A baix, el castell historicista noucentista, conegut com a Can Taiò.

Santa Perpètua de Mogoda conserva petjades importants del seu passat, com ara nombroses restes arqueològiques, el patrimoni arquitectònic esculpit entre els murs de les masies, esglésies i edificis singulars. Destaquen les dues esglésies romàniques, una dedicada a la patrona local, Santa Perpètua, i la de Santa Maria l’Antiga, popularment coneguda com l’església de Santiga i catalogada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Al costat de l’església, el palau dels Salvà i Vallgornera que configura la plaça de l’antic poble de Santa Maria l’Antiga conjuntament amb el safareig del segle XIX.  A més a més d’aquestes esglésies, tenim el castell de Mogoda, el castell de Can Taiò, la Granja Soldevila (BCIL), l’únic edifici modernista del municipi, el Vapor Arañó (BCIL), bressol de la industrialització local a mitjans del segle XIX i un reguitzell de masies, que paga la pena de ser mostrades, recuperades i conservades, tasca en la qual col·laborem amb l’Ajuntament.

Vista del paratge agroforestal de Santiga
Vista del paratge agroforestal de Santiga.  A l’esquerra, l’església dedicada a Santa Maria. A la dreta, el castell o palau dels Salvà.

A través d’aquestes pàgines us volem acostar la singular història de Santa Perpètua de Mogoda i convidar-vos a gaudir del seu llegat històric.