El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) és una entitat sense ànim de lucre, fundada el novembre de 2004. Està formada per diverses seccions que es dediquen a la recerca i divulgació de diferents temàtiques relatives principalment a Santa Perpètua de Mogoda i comarca com ara la història, l’economia, la cultura, el patrimoni natural, l’etnografia, la memòria democràtica, etc. També pretén impulsar el debat social i conscienciar sobre els problemes que ens afecten com a ciutadans.
El CREM no és una entitat que vingui del no-res, sense arrels. Als membres del CREM ens honora reconèixer-nos hereus del nostre historiador local, Fermí Vinyals i Rovira, fundador del Grup ProArqueologia (integrat dins del CREM), per la seva minuciosa tasca d’investigació sobre la història del nostre poble. Alhora volem seguir les petjades de Joan Soley i Sala, Sila, qui pacientment va anar redactant i guardant els seus records personals i familiars per després donar-los a conèixer a Les Cròniques d’en Sila, iniciativa genuïna i pionera de recuperació de la història local. En el mateix sentit, però amb una metodologia poc habitual, s’ha de valorar “l’aportació històrica i antropològica” que fa en Pere Riera amb el seu recull d’imatges dels anys cinquanta i seixanta. El mestratge i la labor d’aquestes persones, sens dubte, són l’origen de l’obra col·lectiva El que sabem del segle XX. Història de Santa Perpètua, 1900-1979, font d’informació de tothom qui vulgui conèixer el nostre passat més immediat. També són l’origen d’altres publicacions com ara Coneguem Santa Perpètua, Treballs de Dones, etc. que són tot un referent al nostre municipi.
La darrera secció constituïda és la de Patrimoni Natural (2013) i es dedica específicament a l’estudi, la difusió, la divulgació i la conservació del patrimoni natural. La difusió i la divulgació, conscients de la necessitat d’arribar a tothom per tal de fer-los partícips en la conservació, es duu a terme de forma planera pensant en el fet que qualsevol persona pugui entendre allò que s’explica. Aquest és l’objectiu principal que guia els esforços en aquesta secció. Des de la seva creació, s’han fet xerrades sobre la flora i la fauna de Gallecs i Santiga, entre d’altres. El descobriment del medi és potser la forma més directa de difusió i divulgació, activitat que fins ara s’ha vehiculat, mitjançant sortides naturalistes i amb un curs d’introducció a l’observació d’aus. Aquesta secció ha col·laborat en la publicació del llibre Llista dels ocells de Santiga, Torre-romeu i els seus entorns, editat per l’Associació d’Amics de Santiga.
La nostra entitat està adherida a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), que juntament amb la Generalitat constitueixen la fundació Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb l’objectiu principal de donar suport a la recerca i la difusió de l’activitat generada des dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal.
Cada tardor, el CREM organitza unes Jornades i les actes d’aquestes es publiquen, així com altres articles, a la revista-llibre L’Ordit.