Activitats que realitzem

El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), com a entitat que es dedica a la recerca i divulgació de la història local, des de la seva fundació, ha tingut entre les seves prioritats la recuperació, commemoració i foment de la memòria històrica i, des de llavors, nombroses han estat les activitats que ha dut a terme.

Jornades

La Transició a Santa Perpètua, Dona i memòria històrica, Els refugiats de la guera civil a Santa Perpètua han estat algunes de les jornades on hem tractat aspectes oblidats o bé desconeguts del nostre passat i relacionats amb la memòria històrica.

 Exposicions

L’exposició Lluís Companys i la seva època (1882-1940) va acompanyar la presentació en públic de la nostra entitat, el març de 2005. Després, seguirien altres exposicions: Les dones del 36, El retorn dels papers confiscats a Catalunya, La Maternitat d’Elna i Quan plovien bombes.

Conferències / Xerrades

Hem organitzat i col·laborat en conferències i xerrades on han participat persones rellevants com ara Josefina Piquet, Isabel Olesti i historiadors de prestigi com són Josep Mª Solé i Sabaté, Joan Garriga, Martí Marín, Joan Serrallonga, Queralt Solé, Assumpta Montellà… que ens han aportat la seva experiència i el seu coneixement, enriquint així la nostra perspectiva de la història.

 Documentals

També hem participat en l’elaboració dels tres DVD dedicats a la memòria històrica de Santa Perpètua. La guerra que vam perdre tots va ser el primer i donà la paraula als nostres avis i àvies perquè ens expliquessin les seves vivències, les seves reflexions sobre l’etapa tan convulsa que els va tocar viure. Festes i tradicions, la identitat d’un poble i L’evolució d’un poble, vivències i records foren els títols dels altres dos.

 Commemoració del Dia de la República

No podem deixar de fer esment de la commemoració del Dia de la República que, des de fa anys celebrem per recordar que les llibertats i molts dels drets de què gaudim avui ja es van conquerir en aquell curt període de temps, tot i que ens van ser arrebassats pels enemics de la democràcia.

 Sortides als Espais de la Memòria

Les sortides als Espais de Memòria Democràtica (1931-1980), ajuden a comprendre i reflexionar, a través del paisatge i del patrimoni, sobre la història recent del nostre país. Diverses han estat, amb molta acceptació, les sortides que hem realitzat fins ara: la Ruta de l’Exili, la Maternitat d’Elna, la Batalla de l’Ebre i la Ruta Pompeu Fabra.