Església de Santiga (Santa Maria l’Antiga), set anys de visites guiades

Cada segon diumenge de mes, des del 2011, visita comentada de l’església de Santiga


L’església de Santa Maria l’Antiga és el centre de tot l’entorn patrimonial de l’espai agroforestal de Santiga, nucli agregat a Santa Perpètua de Mogoda el 1847. Edificada sobre les restes d’una vil·la romana de segle I, el temps va anar construint un edifici romànic, després gòtic, renaixentista, barroc, fins a configurar l’edifici actual. Aquest va necessitar d’una important intervenció arquitectònica a conseqüència d’un seguit de problemes estructurals. Les institucions implicades (Ajuntament, Bisbat i Generalitat) van entomar el repte i la recuperació va ser un fet la tardor del 2011, després d’un parell d’anys d’excavacions, estudis i una campanya de patrocini que va implicar tota la ciutadania.

A partir d’aquella data, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) va integrar-se en la promoció d’aquest racó de la història perpetuenca. La seva tasca ha estat oferir al visitant un comentari sobre la història de l’antic poble de Santa Maria l’Antiga, l’evolució del conjunt d’edificis des de la vil·la romana del segle I d’on neix, fins als nostres dies, dels personatges santiguencs o les seves tradicions.

Aquest juliol farà set temporades doncs, que el CREM atén, entre les 10.30 h i les 13.30 h de cada segon diumenge de més, a tot aquell que s’acosta fins a la porta renaixentista que dona accés a l’església. A partir d’aquí s’estableix la comunicació entre el visitant i els membres del CREM que els rep. D’aquest acte comunicatiu hem pogut formar una idea del perfil dels nostres visitants. En xifres podem dir que hem obtingut una mitjana de 12 visitants/dia, sense comptar les visites organitzades per atendre grups nombrosos, de 60 o més persones. Respecte a aquests, ens han visitat 130 persones de Gent Gran Sabadell, Associació de Veïns Rambla-Covadonga (octubre de 2012); 120 treballadors d’una empresa del polígon Santiga, de diferents països sud-americans que feien unes jornades al restaurant Castell de Santiga (octubre de 2012); 65 pares, mares i alumnes de 5è de Primària de l’Escola El Til·ler de Cerdanyola del Vallès-Bellaterra o les 60 persones que ens visitaren aquest 1 de juliol, famílies treballadores de l’empresa Aranow, una de les patrocinadores de Santiga i el CREM. En aquesta capítol, finalment caldria afegir la mateixa tipologia de visitants que han estat atesos per Amics de Santiga com van ser el Grup Senderista de Barberà, el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental i el Club Muntanyenc de Mollet del Vallès.

Paisatge de Santiga, amb el palauet dels Salvà (esquerra) i l'església de Santa Maria l'Antiga (dreta) presidint l'horitzó. Foto: Josep Ponsa Vilatersana
Paisatge de Santiga, amb el palauet dels Salvà (esquerra) i l’església de Santa Maria l’Antiga (dreta) presidint l’horitzó. Foto: Josep Ponsa Vilatersana

La majoria dels visitants, però, són excursionistes del paratge natural que han vist els horaris a la porta i han volgut dedicar un minuts del seu passeig a gaudir del patrimoni arquitectònic. La resta respon a una tipologia més variada: interessats en el període romànic (Amics del Romànic de Sabadell, Unió Excursionista de Sabadell…), universitaris a la recerca d’informació per al seus estudis, clients d’algun dels restaurants del voltant fent una parada cultural prèvia i, evidentment, molts perpetuencs i perpetuenques retrobant-se amb el seu passat.

L’origen del gruix del visitants forans són els pobles vallesans de l’entorn: Sabadell, Barberà, Polinyà, Cerdanyola, Terrassa, Palau-solità, Mollet, la Llagosta, Granollers, Bigues i Riells, i també de més enllà dels límits vallesans com Aiguafreda, Badalona, Barcelona… i estrangers de la mà d’algun autòcton coneixedor de Santiga.

Ernest Vilàs Galindo
Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM)
Coordinador de la Secció d’història