Les Jornades Europees de Patrimoni del 2018 a Santa Perpètua de Mogoda

El proper mes d’octubre d’aquest 2018 se celebraran arreu d’Europa les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni monumental del seu territori. A Catalunya les Jornades d’enguany s’esdevindran els dies 12, 13 i 14 d’octubre. A tot el país els nostres variats i rics espais monumentals obriran les seves portes, gratuïtament, per divulgar la seva existència (palaus, castells, monestirs, jaciments arqueològics, etc.) i, alhora, convidar tothom a implicar-se en la seva valoració i salvaguarda.

El Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) col·labora a Santa Perpètua de Mogoda des de l’any 2009 i aquests any no pot ser menys. A més, ho farem per partida doble. D’una banda en col·laboració amb el Centre d’Estudis Molletans, els Amics de Cabanyes i el Museu Municipal de Montcada i Reixac, i els seus respectius ajuntaments (Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Montcada i Reixac), en l’ampliació del projecte Romànic del Baix Vallès, ruta de les esglésies amagades. Endegat l’any 2016 amb la intenció de donar a conèixer les esglésies de Santa Maria l’Antiga, Santiga; Santa Maria de Gallecs i Sant Cebrià de Cabanyes, ha vist aquest any com des del Museu Municipal de Montcada i Reixac s’incorporava l’església de Sant Pere de Reixac. Totes aquestes esglésies tenen la qualitat d’inserir-se en paratges naturals singulars dels dos vallesos i ser preservades per l’entorn del mundà soroll industrial.

La proposta és realitzar la visita als quatre monuments de la mà de les entitats culturals de cada poble segons el següent programa:

Dia 12 d’octubre
Visita a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes a les 10 h
Visita a l’església de Montcada i Reixac a les 12 h

Dia 13 d’octubre
Visita a l’església de Santa Maria l’Antiga, Santiga, a les 10 h
Visita a l’església de Santa Maria de Gallecs a les 12 h

Totes les visites comentades gratuïtament tindran una durada aproximada de 1/2 hora

Església de Santa Maria l'Antiga, Santiga. Foto: Josep Ponsa Vilatersana
Església de Santa Maria l’Antiga, Santiga. Foto: Josep Ponsa Vilatersana

La segona proposta que fem des del CREM serà feta en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i l’hem titulada El Vapor en obres. Coincidint amb l’inici de la rehabilitació de la nau gran del Vapor Arañó, els organitzadors volen revalorar aquesta única peça del patrimoni industrial català en un poble com el nostre. Al costat del seu valor arquitectònic, és el nucli d’on parteix la revolució industrial perpetuenca i el progressiu creixement de la trama urbana actual.

Dia 14 d’octubre
Visita guiada al Vapor Arañó
Visita guiada “El Vapor en obres”
Centre Cívic El Vapor, a les 11 h

Sala de la Planta pis de la nau gran del Vapor Arañó, pendent de rehabilitació. Imatge: Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda (AMSPM)
Sala de la Planta pis de la nau gran del Vapor Arañó, pendent de rehabilitació. Imatge: Arxiu Municipal de Santa Perpètua de Mogoda (AMSPM)

L’activitat s’iniciarà amb una projecció audiovisual i una introducció històrica, a càrrec del CREM. La visita conclourà amb una explicació sobre l’estat actual de les obres, el procés de rehabilitació i el projecte de futur del Vapor Arañó.

Per fer la reserva prèvia cal trucar de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 h a la Regidoria de Cultura 93 560 01 03.

Ernest Vilàs Galindo
Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM)
Coordinador de la Secció d’història